1. Vælg rejsemål

Mange har allerede en idé om, hvor i verden de vil på krydstogt - måske Caribien, Middelhavet eller noget endnu mere specielt som Sydamerika eller Alaska. På vores hjemmeside kan I læse om mange af rejsemålene, og de er tilmed suppleret med masser af lækre billeder, så I kan starte med at drømme.

Måske ved I allerede, hvilken del af verden, I ønsker at sejle i. Hvis det er tilfældet, er der normalt et væld af muligheder inden for disse regioner. Kunsten er selvfølgelig at få det maksimale ud af jeres krydstogt, når I først har fastlagt, hvilket skib der passer til jeres drømme og rejsemønster.

Det er faktisk sådan, at garvede krydstogtrejsende ikke vælger turen ud fra sejlruten, men primært for vejret og skibet. Det bliver over tid sådan, at livet om bord vinder over destinationerne, når man lige ser bort fra Alaska, de norske fjorde og Galapagos, hvor det netop er destinationen, der er afgørende. Men det betyder selvfølgelig ikke, at det er uinteressant, hvor I skal hen.

Se vores betragtninger omkring de forskellige områder, som I kan bruge som pejlemærker:

Middelhavet er meget kulturbaseret i forhold til de destinationer, I kommer til – som for eksempel Istanbul, Rom, Dubrovnik, Palermo og Alexandria. Det er kun et meget lille udsnit af alle de forskellige steder, I kan besøge, men generelt er krydstogt i Middelhavet meget koncentreret omkring skibets faciliteter, vejret og den kulturelle berigelse, I kan opnå de forskellige steder. Se vores krydstogter i Middelhavet.

Caribien handler meget om sol, sommer og strand. På grund af områdets forholdsvis korte historie, er der ikke så mange destinationer med kulturelle højborge. Mexico skiller sig dog lidt ud på grund af Inkariget. Caribien har til gengæld nogle af verdens bedste badestrande, og farverne på vandet i reklamerne er ikke overdrevne. Der er fantastiske steder for dykning og alle andre vandrelaterede aktiviteter. Det er sågar muligt at komme ud at sejle kapsejlads med America’s Cup-både. I øvrigt er det en meget tilbagelænet livsførelse, der tiltrækker de fleste. I Caribien kommer I for alvor ned i gear. Se vores krydstogter i Caribien

Skandinavien er uhyre populært blandt specielt sydeuropæere. Det er derfor vigtigt at være ude i god tid, da der normalt er stor søgning på disse krydstogter. De typiske krydstogter er Østersøen rundt med Skt. Petersborg som hovedattraktion. Et alternativ kan være de norske fjorde, som i en årrække er blevet valgt som det smukkeste sted i verden til en sejltur. Se vores krydstogter i Europa.

 

Se Norges smukke fjorde - Flåm
Se Norges smukke fjorde - Flåm

Oceanien er også et populært valg blandt dem, der ønsker at kombinere Australien og New Zealand. Her vil I opleve storslået natur, fantastisk dyreliv, kulturelle metropoler, historiske seværdigheder og fremragende vinområder. Flere krydstogter sejler fra Australien til New Zealand. Se vores krydstogter i Australien og krydstogter i New Zealand.

Alaska er for mange mennesker en livsdrøm. Den livsdrøm er nu inden for rækkevidde, da det ikke er dyrt at tage en uge op og eventuelt ned ad kysten. Her er der også mulighed for at kombinere et krydstogt med en togtur inde på land, så I får det hele med i pakken. Det er i princippet kun fantasien, der sætter grænser her. Én ting er dog helt sikker: Det er en oplevelse for livet. Dog er det normalt sådan med Alaska, at I skal være ude i god tid på grund af områdets popularitet. Et år frem i tiden er ikke for tidligt. Se vores krydstogter i USA.

Sydamerika er ved at udvikle sig som krydstogtområde - med mulige afstikkere til Galapagos og Sydpolen. Sidstnævnte er dog usikker på grund af de miljømæssige aspekter, men ring til BENNS og hør nærmere om jeres muligheder. I kan også tage den lange tur fra Los Angeles til Miami og altså hele vejen rundt om Sydamerika - med stop på alle de berømte og mindre berømte steder. Den tur tager tre til fire uger, men de fleste starter med en eller to uger og oplever første gang en mindre del af det sydamerikanske kontinent.

Asien er også ved at udvikle sig som krydstogtområde. Der er dog kun enkelte ture derude, men de er til gengæld meget spændende. Det er en optimal måde at rejse rundt i Asien på, da I ikke bliver en del af det stress, der hersker mange steder i den verdensdel. Se vores krydstogter i Asien.

Derudover er der også krydstogter gennem Panamakanalen, i Mellemøsten, i Stillehavet mm..

Der er også andre faktorer, I skal have med i jeres overvejelser, når I vælger rejsemål:

Vejrsituation:
Der er i sagens natur risiko for større bølger på Atlanten, end der er i det græske øhav.

Krydstogt med få eller mange stop:
De fleste sejlture har en eller flere dage, hvor skibet ikke kommer i havn. Det skal I ikke tænke som spild af tid, da I hurtigt vil opleve, at det kan være balsam for sjælen at tilbringe dagen ved poolen eller ved et af de andre rolige områder på skibet. Der er mange garvede krydstogtrejsende, som slet ikke går i land, da de hellere vil nyde livet ombord på skibet.

Gangbesværede: 
I mindre havne ligger skibet på svaj, og I bliver sejlet ind til kajen i store redningsbåde. Det er ikke noget problem med redningsbåde - ud over besværligheden i at skulle løftes over i redningsbåden samt det at have en kørestol med i denne. Det går en del lettere, når skibet ligger til kaj.

Afrejsehavn:
Endelig skal I også se på, hvor nemt det er at komme frem til havnen, hvor skibet stævner ud fra. Visse havne kan være vanskelige at komme til fra Danmark. Det tager vi en snak om, når I ringer til os.

Caribien byder på fantastiske strande - St. Maarten
Caribien byder på fantastiske strande - St. Maarten

2. Vælg skib

En af de vigtigste faktorer når I tager på krydstogt er, at I kommer afsted med ligesindede og det rette skib. Derfor kan vi kun opfordre jer til at tale det grundigt igennem med vores rejsekonsulenter hos BENNS. Der er selvfølgelig mange andre parametre at tage hensyn til, men disse er de overordnede og har en afgørende indflydelse på turen.

I skal gøre op med jer selv, hvad der er vigtigt ved ferien. Det kan være, at maden skal være i højsædet, eller måske er faciliteter for børn det vigtigste. Der er selvfølgelig også mulighed for at få det hele med i pakken på én gang. Det handler i høj grad om til- og fravalg. Et andet parameter kan være størrelsen på skibet, som er en vigtig faktor. Hos BENNS sætter vi altid fokus på alle disse ting - for netop at sikre det rette skib til den rette kunde.


3. Vælg kahyt

Som udgangspunkt er der fire grundtyper af kahytter at vælge imellem, når I skal på krydstogt:

  • Indvendig kahyt
  • Udvendig kahyt med vindue
  • Balkonkahyt med egen balkon på siden af skibet
  • Suiter

Der er selvfølgelig en del variationer, hvor der i nogle kahytter er mulighed for at få to værelser med en direkte dør imellem. Det er en fordel, hvis I for eksempel rejser med børn. Det er dog også muligt at få kahytter med foldened- og foldeudsenge, så I kan være fire i én kahyt. Alle detaljer kan vi hos BENNS hjælpe med at finde - og ikke mindst booke.

Der kan være store beløb at spare, hvis I vælger at have børn i samme kahyt. Badeværelset er normalt samme størrelse i de tre grundkahytter. I kan også vælge suiter af forskellige størrelser - helt op 120m med 20m balkon og egen jacuzzi på balkonen. Fordelen ved suiter er, at I får mere plads og som regel også mere service. Nogle rederier inkluderer endda butlerservice, hvis I bor i deres suiter.

Andre vigtige parametre kan være udsigten, eksempelvis hvis I sejler i de norske fjorde - eller i Alaska, hvor hvaler ofte boltrer sig i havet. Her er det selvfølgelig optimalt at have en balkonkahyt, så I kan nyde udsigten, mens I spiser morgenmad på balkonen, som er bragt af roomservice og inkluderet i prisen. I nogle tilfælde kan det også være af betydning, om kahytten ligger til styr- eller bagbord, da I til den ene side kan have udsigten til den norske kystlinje, mens I sejler nordpå, mens I til den anden side har det åbne hav. Mange krydstogter har dog en retursejlads, hvor man så at sige "skifter udsigtsside".

Er I meget følsomme for søgang, er det en fordel at være midtskibs - i bunden. Her vil skibet altid bevæge sig mindst, hvis I skulle opleve et uroligt hav.

BENNS vil sikre, at I får valgt den rette kahyt under de forudsætninger, der er på de pågældende ture. Det er som regel balkonkahytterne, som sælges først, så det er derfor en fordel at være tidligt ude - gerne op til et år, hvis I vil have den rette kahyt på det rigtige skib. Nogle afgange sælges helt op til 2 år forude. Det er primært Panamakanalen og Alaska, der er rift om i denne sammenhæng. Tal jeres behov igennem med vores rejsekonsulenter.

Balkonkahyt på Costa Diadema
Balkonkahyt på Costa Diadema

4. Vælg udflugter

Udflugter er en vigtig del af krydstogtet. I kan enten selv vælge at tage på opdagelse, eller I kan booke en af rederiets planlagte udflugter. Der kan være fordele og ulemper ved begge dele afhængig af stedet, hvor I lægger til. MEN vil I på en planlagt udflugt, er det en god idé at bestille i god tid af hensyn til plads. Passagerer på de planlagte udflugter kommer typisk også først fra borde og har dermed også mere tid i land. Der kan være store forskelle på prisen for at komme på udflugter. Reglen er dog, at jo tidligere I er ude, jo billigere er det. De seriøse krydstogtsselskaber dumper som regel ikke priserne i sidste øjeblik. Det er ligeledes af betydning, hvad formålet med turen er. Hvis det skal være sol og sommer, sætter årstiden naturligvis tiden for turen. Er det derimod den kulturelle oplevelse, er det bedre at rejse i foråret og efteråret, da priserne normalt er en del lavere i de perioder. Det kan ligeledes være en fordel ikke at vandre rundt i Rom i 40 graders varme.

En god ide er at sætte jer ind i, hvilke seværdigheder der er på de forskellige destinationer. På den måde går I ikke glip af de store oplevelser, som eksempelvis den blå moske i Istanbul eller Gaudis ufærdige mesterværk i Barcelona, der ligger lige op til Las Ramblas (Strøget i Barcelona).
Det har stor betydning, at I ikke står på kajen og først der begynder at overveje, hvad I skal se.

I Caribien er der ikke så mange kulturelle steder at besøge, som der for eksempel er i Europa. Hvad de til gengæld mangler i det kulturelle, har de til overflod i naturelle oplevelser. Nogle af de bedste badestrande i verden ligger ved det azurblå vand i Caribien. Dykning er et must derude - eventuelt med hajer eller på et skibsvrag.

Noget I kan undersøge og overveje, inden I tager af sted, er de arrangerede udflugter af krydstogtskibet. De er tilgængelige på internettet og kan bookes, hvis I vil være sikre på at få en plads på de pågældende ture.

Ombord på skibet er der også nogle overvejelser, I kan gøre jer, da et krydstogtskib kommer til at handle om fravalg - og ikke tilvalg. Der er normalt nogle specialrestauranter, hvor I kan nyde aftenmåltidet, og nogle af disse restauranter tager et ekstra adgangsgebyr for at komme ind. For pengene får I mad og service af ypperste karakter.

De fleste skibe har også veludrustede spaafdelinger med alt inden for massage- og skønhedsbehandlinger. Det er ikke billigt, men normalt af høj kvalitet. I skal dog være opmærksomme på, at behandlerne er provisionslønnede og vil yde en indsats for at sælge skønhedsprodukter efter behandlingerne. Disse salgsaktiviteter kan være meget aggressive. Her skal I blot melde kontant ud, hvis I ikke ønsker deres produkter.

Ellers handler det bare om at komme afsted og nyde turen - enten i stilhed eller med fuld fart på.  Begge dele er muligt for denne ferieform - eller måske er ordet livsstil mere dækkende.

Colosseum i Rom
Colosseum i Rom

Se alle vores krydstogter.

Vi er altid klar til at hjælpe jer med at skræddersy jeres krydstogt uanset destination. Kontakt en af vores rejseeksperter og start planlægningen.