Hvor skal du tage hen i hvilke sæsoner?

Det er ikke ligegyldigt, hvornår på året du rejser. Her får du en liste over, hvilke destinationer, der passer bedst til de fire årstider.

Destinationer til den hede sommersol:

  • Nordeuropa
  • Nordamerika

Det rigtige valg, når vinterens kulde trykker:

  • Asien
  • Oceanien
  • Mellemøsten
  • Sydamerika

Et oplagt valg til påsketuren:

  • Nordamerika
  • Arktis – Det er kun afgange fra januar til april

Helårsdestinationer:

  • Caribien – vær dog opmærksom på "hurricane season" i efteråret.
  • Middelhavet

”Sæsonen er altafgørende. Man skal huske at gå efter de solrige sæsoner i de destinationer, man har udset sig. Vi rejser altid efter sol og varme, men nogle steder kan det nok også blive for varmt i bestemte perioder.”  Walther Kofoed Jensen - 12 gange på krydstogt.

Der er krydstogter til mange forskellige destinationer - f.eks. Norge
Der er krydstogter til mange forskellige destinationer - f.eks. Norge

Gør dig klart, hvad du vil

Når du har fundet den rigtige destination, er det vigtigt, du finder et rederi, der passer til din pengepung og dit temperament. Gør dig på forhånd klart, om turen skal være kærestehygge eller liv og glade dage med børnene. Det fremgår normalt tydeligt, hvad det primære klientel er. Hvis du er i tvivl, så ring til rejsebureauet og tag en snak. Det vil være ærgerligt at tage børnene med på et krydstogt, hvor passagererne primært er midaldrende ægtepar med hang til ro og afslapning. Omvendt er det heller ikke sagen, at havne på et partycruise, når alt du ønsker er nærvær.

En god indikator for skibets hovedsaglige klientel er middags-dresscoden:

  • Casual: afslappet tøj som lyse bukser og T-shirt. Det er dog ikke tilladt at have shorts på.
  • Elegant/sport casual: Det er lidt pænere end casual. Her ses det gerne, at man har jakke på. Slips er dog ikke påkrævet.
  • Informal: Pæne bukser med jakke og meget gerne slips.
  • Formal: Så skal der trækkes i det stiveste puds. Det vil normalt ikke være fast dresscode, men normalt ved kaptajnens cocktailparty eller lignende. Mænd bærer smoking og kvinderne kjoler.

Selvom krydstogter de senere år er blevet hvermandseje og knap så formelle, er det på de fleste skibe ikke velset af have sandaler og shorts på under aftenmåltidet.

Myten om de dyre krydstogter

Den store prisfaktor er i de fleste tilfælde flybilletten. Hvis man kigger på prisen for selve krydstogtet, er Middelhavet og Caribien cirka den samme pris. Turen i de områder er typisk af syv dages varighed, hvor du rejser fra lørdag til lørdag. Uden for sæson kan du være heldig at finde priser helt ned til 2.500 kroner pr person, hvorimod priserne starter ved cirka 4.500 kroner i højsæsonen.

Det vil ofte være lidt dyrere at invitere familien med på krydstogt i Asien, men her er flybilletten igen det udslagsgivende.

Er du mere til en tur rundt i havene omkring Mellemøsten, må du forvente at betale i omegnen af 5.000 kroner for en uge. Priser omkring 3.300 kroner er dog ikke umulige at finde i Mellemøsten, du skal bare være på jagt efter gode tilbud uden for sæsonen.

Hvis du ønsker et transatlantisk krydstogt, udbydes der flere samlede pakker, hvor du rejser omkring 20 nætter. Denne type rejser er typisk med start i USA og endestation i Europa, eller fra Brasilien og til Europa. Priser for den her type ligger i omegnen af 16.000-17.000 kroner.

De nævnte priser er for en standardtur, og kan variere afhængig af bespisning, indkvartering, inkluderede udflugter og graden af luksus, man ønsker. Jo mere, jo dyrere.

”Man skal huske at tage i betragtning, at mad og diverse ofte er inkluderet i prisen. Så når alle restaurantbesøg og mellemmåltider i løbet af dagen sammen er lagt sammen, så tror jeg ikke, at et krydstogt er dyrere end charterferie.” Walther Kofoed Jensen, 12 gange på krydstogt.

 

Nyd livet ombord på et krydstogt
Nyd livet ombord på et krydstogt

Hvad er med i prisen?

Næsten alle krydstogtskibe har en eller anden form for all-inclusive koncept. Måltider og brug af skibets faciliteter som swimmingpool, film på dækket, liggestole og brug af fitnesscentret er altid inkluderet i prisen

Måltidsposten kan dog variere meget fra tur til tur. Måltiderne, der følger med, er på de fleste standardture indbefattet af morgenmad, frokost og aftensmad i hovedrestauranten. Dette vil i de fleste tilfælde være en form for buffet. Dertil kan der på alle større skibe købes måltider på deres gourmetrestauranter.

Drikkevarer er et af de steder, hvor det varierer mest. Nogle ture indeholder hele pakken fra ikke-alkoholiske drikke til spiritus, øl og vin. Andre gange er det udelukkende ikke-alkoholiske, og på nogle ture er drikkevarer slet ikke inkluderet. Overveje en ekstra gang, hvor stort jeres behov for alkohol, sodavand og lignende er. Der kan være penge at spare ved at købe en pakkeløsning, hvis I tager godt for jer af de våde varer.

De fleste krydstogter har aftensunderholdning på dækket, som ikke koster ekstra at se. Der er generelt et meget højt niveau blandt kunstnerne, da rederierne modtager utrolig mange ansøgninger, når sæsonens underholdning skal fastlægges. Årsagen er, at kunstnerne er sikret arbejde i en lang periode, ved at tage med på krydstogt. Rederierne kan derfor håndplukke de bedste inden for hver kunstart.

Ydelser, der normalt skal betales ekstra for, er:

  • Spa
  • Massage
  • Casino
  • Leje af film på værelse
  • Workshops
  • Vinsmagninger / kokkeskole
  • Tøjrens
  • Babysitting

Behold pengene i lommen

Krydstogter er indrettet præcis på samme måde som et normalt hotel. Du betaler først, for det du køber, når du forlader skuden. Når du tjekker ind, får du udleveret et skibskort med navn, foto og kahytnummer. Det fungerer som betalingskort, når der bestilles udflugter, kæresten skal have en gave, eller I er løbet tør for solcreme. Den næstsidste aften modtager I en samlet regning med jeres indkøb, som derefter skal betales, når I tjekker ud.

Drikkepenge eller ej

Drikkepenge er på de langt fleste krydstogter medregnet i prisen. Undersøg dog hvad kutymen er på den pågældende afgang. Det kan skabe en negativ stemning blandt servicefolkene, hvis ”de normale” drikkepenge udebliver.

”Vi giver altid lidt drikkepenge den første dag, vi kommer om bord. Det sikrer en ekstra god service under hele turen, og så er personalet glade.” Walther Kofoed Jensen, 12 gange på krydstogt.

Havudsigt er pengene værd

Selvom de fleste ikke opholder sig på værelset så meget i løbet af dagen, kan det alligevel godt betale sig at give lidt ekstra for et værelse med havudsigt. De indvendige kahytter er noget mere indelukkede, da de jo ikke har noget vindue. 

Det klart mest populære valg, er de udvendige med balkon. Det giver dig mulighed for at nyde den friske havluft i ro og mag, inden du går i seng, eller når dagen skal startes roligt ud.

Balkonkahyt ombord på Costa Diadema
Balkonkahyt ombord på Costa Diadema

Hvilke udflugter og hvornår skal de bestilles?

Der er et væld af muligheder, aktiviteter og udflugter, når du tilbringer din ferie på havet. Hver aften udleverer skibet en brochure til morgendagens program, hvor du kan udvælge de aktiviteter, der netop passer dit humør.

Langt det meste er på dag-til-dag bestilling.

I skibets daglige avis eller brochure vil der være en kort beskrivelse af næste destination. Her vil være forslag til, hvad dagen på land kan bruges på såsom restaurantbesøg, seværdigheder, områder du skal holde dig fra, landets regler og skikke, valuta etc.

 

Pool ombord på Celebrity Solstice
Pool ombord på Celebrity Solstice

Hvis du bliver syg

Alle skibe har tilknyttet mindst én sygeplejerske og én læge. Det er forskelligt fra rederi til rederi, om konsultationen er indregnet i prisen. Oftest vil piller mod hovedpine, søsyge og lignende være tilgængeligt, hvorimod mere krævende opgaver vil være mod betaling.

Husk derfor at tjekke op med rederiet inden, og sørg for at købe rejseforsikring, hvis ikke i er dækker på skibet.

”Der er altid blevet taget godt hånd om os på vores ture. En gang blev en af vores venner syg med maveonde, mens vi var af sted. Hun kom i isolation 24 timer og fik straks medicin. Personalet er rigtig dygtige, og sikrer, at smittefaren er minimal.” Walther Kofoed Jensen, 12 gange på krydstogt.