Elsker I at rejse? Vil I gerne handle mere ansvarsfuldt? Så kombinér de to ting ved hjælp af disse 12 tips til bæredygtighed på rejsen!

Tip nr. 1: Undgå at købe vand på flaske

Når I rejser, kan det være en god idé at medbringe jeres egen genbrugelige flaske. Der findes mange slags plast- og metalflasker beregnet til genbrug, så du slipper for både udgiften og forureningen, der følger med forbruget af de mange engangsflasker. Der findes masser af muligheder for opfyldning af din flaske undervejs; lufthavne, togstationer, restauranter osv. har alle gode muligheder for rindende vand. I lande, hvor det ikke anbefales at drikke postevandet, er det en god idé at investere i en flaske med et integreret filter, der renser vandet, inden du drikker det.

Tip nr. 2: Brug længere tid på hver destination

Her gælder den gyldne tommelfingerregel, at jo længere væk I rejser, jo længere tid bør I blive på destinationen. Dette er jo i sig selv en dejlig regel, som giver jer bedre tid til at lære det enkelte rejsemål at kende og fordybe jer i fantastiske oplevelser på stedet! Nyd hellere én lang rejse end flere små ferier-i-ferien, især hvis I rejser langt.

Tip nr. 3: Brug offentlig transport i stedet for taxa

De fleste turistdestinationer har en eller anden form for offentlig transport. Hver gang I har muligheden, så gør som de lokale og få den mest autentiske - og samtidig mest bæredygtige - transportoplevelse. Rundt omkring i verden findes masser af forskelligartede transportformer, som vi ikke kender hjemmefra, - transport i sig selv kan være en sjov rejseoplevelse. Prøv fx den lille tuk tuk i Thailand, minibussen Matatu i Kenya eller en trotro i Ghana, hvor I sidder side om side med de lokale og deres store indkøb. Bliver I sultne undervejs, kan I endda handle ud af vinduet ved de selvstændige sælgere på gaden, der tilbyder både søde og salte sager, hvis I har en mønt klar!

Tip nr. 4: Tag cyklen eller en gåtur

En gåtur er en fantastisk måde at opleve nye steder på. I får en god fornemmelse af området, samtidig med at I øger jeres mulighed for at falde over nogle skjulte skatte, I aldrig ville finde i guidebogen. I kan ofte komme til at besøge steder, som I ikke har mulighed for at komme frem til med bil, tog eller bus. Så beslut jer for at gå de korte distancer, og til de lidt længere ture kan I evt. tage på cyklen og nyde lidt vind i håret på en siddende sightseeing.

Tip nr. 5: Brug genbrug både for rejseudstyr og for indkøbsnet

I stedet for at styrte ud og købe spritnyt rejseudstyr, når jeres næste eventyr begynder at nærme sig, så kig i genbrugsbutikker efter tasker og andet rejseudstyr. Der gemmer sig masser af skatte i disse butikker, og I kan finde ting, der er så gode som nye - og så endda til billige penge. En anden god idé - hjemme såvel som på rejsen - er at have et indkøbsnet liggende permanent i tasken. Dette kan I bruge hver gang, I køber madvarer eller souvenirs, og på den måde slippe for at købe eller modtage plastikposer.  

Tip nr. 6: Pak lidt og let

Dette kan være en stor udfordring for de fleste, men mestrer man kunsten, er der meget at vinde her. Det er både lettere at komme fra A til B uden al for megen bagage, og så pynter det også på bankkontoen ikke at skulle betale for ekstra bagage. Så fyld kufferten med de vigtigste ting og rejs trygt ud i verden!

Tip nr. 7: Spis på lokale spisesteder

Når I spiser lokalt, støtter I den lokale økonomi. På den måde får lokalsamfundet bedst gavn af turismen, som I mange tilfælde er en bærende del af områdets indkomst og kan betyde alt for hårdtarbejdende familier. En anden gevinst ved at spise lokalt er, at de råvarer, som maden er tilberedt på, har en kortere rejse fra natur til tallerken. I mange tilfælde vil der være tale om friske råvarer fra lokalområdet. Dette er en både sundere og mere bæredygtig måde at spise på.

Tip nr. 8: Medbring eget service (bestik, tallerkener....)

På mange rejsemål vil I blive mødt af et overdådigt mekka af forskellig street food, som er en utrolig nærværende måde at opleve det lokale køkken. Denne form for måltid indtages typisk stående foran street food vognen, eller siddende på små stole med bestik, tallerken m.m. af plastik. Selvom denne form for spisning er både hyggelig og autentisk, er den megen plastik ikke godt for klimaet. Det kan I heldigvis ændre på ved fx. selv at medbringe jeres eget bestik - dette kan fås i fx bambus, som er organisk nedbrydeligt, eller I kan blot medbringe et sæt fra køkkenskuffen derhjemme.

Tip nr. 9: Tag et brusebad i stedet for et karbad

Et brusebad bruger 7 gange mindre vand end et karbad, så budskabet her er ganske enkelt, især hvis I besøger steder hvor frisk vand er en mangelvare. Desuden får I også meget mere tid til oplevelser, hvis I nøjes med hurtige brusebade.

Tip nr. 10: Genbrug jeres håndklæder på hotellet

Selvom vi aldrig ville gøre det derhjemme, har vi som rejsende en tendens til at smide hotelhåndklædet på gulvet efter bare ét enkelt brusebad. På mange hoteller informerer man allerede i dag om det nødvendige i at bruge sine håndklæder mere end én gang for miljøets skyld. Så følg rådet, som ofte står skrevet på en flyer på badeværelset, og brug håndklæderne, som I ville gøre derhjemme = Flere gange. På denne måde spares en masse vand og energi.

Tip nr. 11: Klimakompenser jeres flyrejse

Når I rejser med BENNS, kan I vælge at klimakompensere jeres flyrejse. Dette betyder helt kort, at I neutraliserer jeres CO2-aftryk ved at betale en kompensation, som er sammenlignelig med det udslip, som jeres flyrejse skaber. Denne kompensation støtter direkte projekter, som arbejder med CO2-reduktion, og som samtidig støtter lokalbefolkningen i udsatte områder. 

Tip nr. 12: Overhold lokale traditioner

Sidst, og bestemt ikke mindst, handler det 'at være en bæredygtig rejsende' ikke kun om at behandle miljøet godt. Det handler også om at behandle de mennesker, man møder undervejs, godt. Her kan det være gavnligt at sætte sig ind i rejsemålet, inden turen går ud i den store verden, og fx. lære lidt om sproget og kulturen, så mødet med de enkelte befolkninger er så respektfuldt som muligt. Det kan være gennem at hilse på den traditionelle måde eller ved tildækning ifm. besøg på religiøse steder.

Nu er I forhåbentlig lidt bedre rustet til at tage jeres ansvarsbevidsthed med ud i verden og handle bæredygtigt på jeres næste rejseeventyr!

God bæredygtig rejse
God bæredygtig rejse