Hvad er UNESCO's verdensarv?

Vores verden gemmer på utallige naturlige og kulturelle skatte, som fortjener både opmærksomhed og vedligeholdelse. Det er her Verdensarvslisten, som bliver administreret af UNESCO, kommer ind i billedet; en status som bevaringsværdig verdensarv er nemlig med til at sikre bevaringen af disse skatte i fremtiden. 

 • UNESCO er en forkortelse for United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation, og er altså FN’s organisation for uddannelse, videnskab og kultur.
 • Verdensarvslisten er en oversigt med mere end 1000 steder verden over, der er markeret som bevaringsværdige natur- eller kulturområder.

Hvilken indflydelse har denne status på lokalsamfundet?

En optagelse på listen kan betyde enormt meget for det pågældende samfund, da der med denne status følger mulighed for øget turisme til området - og hermed bevarelse og vækst af lokalområdet. Udover goderne ved den stigende turisme og prestigefyldte anerkendelse som verdensarv, kan det enkelte område også - på visse betingelser - modtage midler til opretholdelse og restauration fra 'World Heritage Fund'.

I en verden i rivende udvikling er der kommet mere og mere fokus på at bevare både naturområder og bygninger, som har en historisk eller kulturelbetydning for lokalsamfundet. Disse steder er således også populære attraktioner for rejsende, som ønsker at opleve sjælen og historien i det samfund, de er på besøg i. 

 

De UNESCO-listede flydende fiskerlandsbyer ved Halong Bay, Vietnam
De UNESCO-listede flydende fiskerlandsbyer ved Halong Bay, Vietnam

Hvordan kommer et område på UNESCO’s verdensarvsliste?

Der er flere steder, der kan kvalificere sig som verdensarv f.eks. naturområder som søer, koralrev, bjergkæder, gletsjere, skove og ørkener, men også områder af kulturel betydning som bygninger, kvarterer og hele byer har mulighed for at blive optaget på UNESCO’s liste. Det vigtigste element ved en optagelse på listen, er, at stedet har en naturlig, historisk eller kulturel betydning, der er vigtig for lokalområdets arv - og dermed vores samlede verdensarv.

I Danmark har vi 7 steder optaget på UNESCO's verdensarvsliste:

 • Brødremenighedsbyen Christiansfeldt
 • Jelling Monumenterne
 • Kronborg Slot
 • Parforcejagtlandskaberne i Nordsjælland
 • Roskilde Domkirke
 • Stevns Klint
 • Vadehavet
Vadehavet i Danmark er på UNESCO's verdensarvsliste
Vadehavet i Danmark er på UNESCO's verdensarvsliste

Hvilke kriterier bestemmer udvælgelsen?

Hver og én af de 1000 udvalgte steder på verdensarvslisten opfylder ét eller flere af følgende 10 kriterier:

 • Repræsenterer et mesterværk af menneskelig genialitet
 • Viser en vigtig udveksling af menneskelige værdier
 • Bærer et enestående, eller i det mindste sjældent, vidnesbyrd om en kulturel tradition eller om en levende eller uddød civilisation
 • Er et fremragende eksempel på en type bygningsværk, arkitektonisk eller teknologisk samling som illustrerer et eller flere betydelige skridt i menneskets historie
 • Er et fremragende eksempel på en traditionel menneskelig bosættelse, jordbrug eller havbrug som er repræsentativ for en kultur 
 • Berører, eller er direkte knyttet til, hændelser eller levende traditioner 
 • Indeholder fantastiske naturfænomener eller områder med sjælden naturskønhed og æstetisk betydning
 • Er et fremragende eksempel på hovedperioder i jordens historie
 • Er et fremragende eksempel som repræsenterer betydningsfulde økologiske eller biologiske processer og udviklingen af økosystem og samfund
 • Indeholder de vigtigste og mest betydningsfulde naturlige leveområder for bevarelse af biologisk mangfoldighed, inklusiv områder som indeholder truede arter 

*Punkt nummer 6 er i sig selv ikke et fyldestgørende kriterium, og er derfor kun gældende, hvis det optræder sammen med mindst ét af de øvrige kriterier.

 

UNESCO-listede Petra i Jordan
UNESCO-listede Petra i Jordan

Hold øje med UNESCO-listen og få autentiske oplevelser på rejsen

UNESCO's Verdensarvsliste udgør en lang række steder med stor betydning for vores verdensarv, oprindelse, historie og kultur verden over. Er I som rejsende interesserede i at begive jer ud på autentiske oplevelser, der emmer af historier fra en svunden tid? Så er det værd at undersøge hvilket stykke verdensarv, I kan besøge på jeres næste destination!

Udover en uforglemmelig oplevelse støtter I samtidig lokalsamfundet ved at besøge de UNESCO-listede områder. Lokalsamfundet nærer både stor stolthed over deres verdensarv, og har stor gavn af den tilkommende turisme. 

Se vores rejser til Afrika, Asien, Caribien, Europa, Mellemøsten, Nordamerika, Oceanien, og når I leder efter jeres næste eventyr, så husk at hold øje med alle de utrolige UNESCO-listede steder, der besøges undervejs - eller spørg en af vores dygtige rejseeksperter!

Vi er altid klar til at hjælpe jer med at skræddersy jeres drømmeferie. Kontakt en af vores rejseeksperter, og start planlægningen.