Her finder du fem nationalparker, der ikke lige ligger på den gængse rute, men som er værd at køre lidt længere efter. Fem nationalparker der kort kan beskrives som:  

  1. Den kulturelle
  2. Den med buerne 
  3. Den mest markante i landskabet  
  4. Den første 
  5. Den, hvor I kan køre i over 3.000 meters højde.

Ikke så mange danskere tænker på netop de fem nationalparker, når rejsen til USA skal planlægges. Men de tilbyder alle fantastiske naturoplevelser, som nemt kan kombineres på en kør selv ferie i USA.

Parkerne ligger i det centrale USA, i og ved de amerikanske Rocky Mountains, USA’s rygrad, der løber fra New Mexico i syd til Montana i nord. Vælg evt. en rute fra Las Vegas til Denver, hvor du oplever Mesa Verde, Arches, Grand Teton, Yellowstone og Rocky Mountain-nationalparkerne.

Kvikguide til 5 amerikanske nationalparker væk fra alfarvej
Kvikguide til 5 amerikanske nationalparker væk fra alfarvej

Et ruteforslag med besøg i de nævnte nationalparker kunne se ud som følger: Las Vegas – (1) Mesa Verde National Park – (2) Arches National Park – (3) Grand Teton National Park – (4) Yellowstone National Park – (5) Rocky Mountain National Park – Denver.
Dette ruteforslag er perfekt til både en tur i autocamper og i bil.

Mesa Verde National Park i Colorado
Mesa Verde National Park i Colorado

Pueblo-folkets park: 

Mesa Verde National Park, Colorado 

I godt 700 år (fra år 600 til 1300) byggede og beboede forhistoriske pueblo-folk et blomstrende samfund på ”hylder” af klippesiderne i områdets dybe kløfter i Mesa Verde. I dag beskytter nationalparken den rige kulturarv fra 26 landsbyer (”pueblos” på spansk) og lokale stammer, og her kan du få en spektakulær indsigt i fortiden blandt områdets oprindelige folk. Du må endelig ikke gå glip af en guidet tur med park ranger til Cliff Palace pueblo’en. 

Parken er et UNESCO verdensarvssted og på grund af, at området og naturen er beskyttet, så er Mesa Verde hjemsted for flere endemiske planterarter, som du ikke finder andre steder på jorden. Efter alt at dømme er pueblo-folket i Mesa Verde forfædre til de moderne pueblo-folk i Hopi-landsbyerne i det nordlige Arizona og folkene i Zuni, Acoma, Laguna og Rio Grande pueblos i New Mexico. 

Hvor: Mesa Verde National Park ligger i den sydvestlige del af Colorado. Der er 6 timers kørsel fra Salt Lake City (Utah), 9 timer fra Las Vegas (Nevada) samt 7 timer fra Denver (Colorado).
Bedst til: Vandre, kultur, camping og sightseeing.
Hvornår: Sidst på foråret til tidligt på efteråret.
Overnatning: To nætter i eller ved parken.

Delicate Arch i Arches National Park i Utah, USA
Delicate Arch i Arches National Park i Utah, USA

Buernes nationalpark:  

Arches National Park, Utah 

Under et besøg i Arches, kan du opdage et landskab af farver og landskabsformer, som ikke findes lige i resten af verden. Arches National Park har mere end 2.000 sandstensbuer, hundredvis af klippespidser og gigantiske klipper, der balancerer som cirkusartister. Dette røde klippelandskab vil forbløffe dig med sine formationer, give dig energi på sine herlige stier og inspirere dig med sine smukke solnedgange. 

Hvor: Arches National Park ligger i den østlige del af Utah. Der er små 4 timers kørsel fra Salt Lake City, 5,5 timer fra Denver (Colorado) og 7 timer fra Las Vegas (Nevada).
Bedst til: Vandre, sejle, camping og sightseeing.
Hvornår: April til juni og september til oktober. Det er også muligt at besøge parken i juli og august, men vær opmærksom på varmen.
Overnatning: To nætter i eller ved parken.

Grand Teton National Park i Wyoming, USA
Grand Teton National Park i Wyoming, USA

USA’s smukkeste scenetæppe: 

Grand Teton National Park, Wyoming 

I det vestlige Wyoming, lige syd for Yellowstone, ligger nationalparken Grand Teton. Her har den amerikanske natur samlet den smukkeste ”skyline” af bjerge i USA, som kan vække misundelse hos selv de største og mest selvsikre storbyer.  

Den ikoniske bjergkæde, the Grand Tetons, står majestætisk og spejler sig i Jenny, Jackson og Leigh Lake. Foran søerne går bisoner i prærielignende omgivelser og giver Wyoming en skøn cowboystemning til et af USA’s smukkeste scenetæpper – ikke skabt af mennesker, men af naturen selv.  

En af USA’s hyggeligste og mest charmerende byer, Jackson Hole, ligger lige ved nationalparken. 

Hvor: Grand Teton National Park ligger i den vestlige del af Wyoming. Der er godt 5 timers kørsel fra Salt Lake City i Utah.
Bedst til: Vandre, sejle, fiske, camping og sightseeing.
Hvornår: Maj til oktober.
Overnatning: To nætter i eller ved parken.

Yellowstone National Park i Wyoming, USA
Yellowstone National Park i Wyoming, USA

Verdens første nationalpark: 

Yellowstone National Park, Wyoming 

Med sine dramatiske toppe og uberørte søer er Yellowstone National Park et paradis for udendørsentusiaster. Flerfarvede termiske pools hvirvler rundt om varme kilder; grønne skove væver forbi enorme enge; og flygtige gejsere sender søjler af dampende vand mod himlen. 

Med så meget uspoleret naturlig skønhed er det ikke underligt, hvorfor alle mistænkte John Colter (en spejder for de to opdagelsesrejsende Lewis og Clark) for i 1807 at pynte lidt for meget på historien, da han som den første beskrev Yellowstones geotermiske fænomener. 

I dag er der ingen tvivl om, at parken er ekstraordinær. Mens du tager på opdagelse i den godt 9.000 km2 (svarer i areal til Sjælland, Lolland, Falster og Møn tilsammen) store park med bjerge, kløfter, gejsere og vandfald, skal du være parat til at dele veje og stier med nogle de lokale som bisoner, elge og sommetider også sort- eller brunbjørne. I Yellowstone må du ikke gå glip af Lamar Valley. Det er USA’s svar på den dyrerige Serengeti-slette i Tanzania. 

Hvor: Yellowstone National Park ligger i det nordvestlige hjørne af Wyoming. Der er godt 6 timers kørsel fra Salt Lake City i Utah og små 2 timer fra Bozeman i Montana.
Bedst til: Vandre, sejle, camping og sightseeing.
Hvornår: Ultimo maj til primo oktober.
Overnatning: To til tre nætter i eller ved parken. Gerne flere, hvis tiden tillader det.

Rocky Mountain National Park i Colorado, USA
Rocky Mountain National Park i Colorado, USA

Kør i parkens alpine områder: 

Rocky Mountain National Park, Colorado 

Den største attraktion i de nordlige Rocky Mountains i USA er Rocky Mountain National Park, der rummer en overflod af muligheder for bjergglade gæster inkl. mere end 500 km vandrestier, der krydser alpine engområde, kommer forbi vandfald og går langs betagende søer og til toppen af nogle af de mange bjerge, der går over 3.000 m.o.h.  

Rocky Mountain National Park er ikke stor, men stadig meget populær, da den ligger tæt ved Denver, Colorados største by. 

Nationalparkens styrke er de alpine områder, når du kommer over trægrænsen. En smuk køretur venter på den 77 km lange Trail Ridge Road, som går over trægrænsen, og de køreglade besøgende får en meget fin udsigt over bjerge og højlandet. Hjorte, får, sortbjørne og prærieulve er en del af nationalparkens dyreliv.  

Hvor: I den nordlige del af Colorado, men kun 1,5 time fra Denver.
Bedst til: Gå, vandre, backpacking, klatre, camping og sightseeing.
Hvornår: Maj til oktober.
Overnatning: To nætter i eller ved parken.

Trail Ridge Road i Rocky Mountain National Park i Colorado, USA
Trail Ridge Road i Rocky Mountain National Park i Colorado, USA

Mere inspiration til rejsen 
Vi har kør selv ruteforslag, der kan inkludere alle de ovennævnte nationalparker. Se mere her om kør selv ferie i USA.
KLIK HER OG LÆS MERE 

Kom til rejseforedrag eller webinar om USA 
Vil du gerne vide mere om, hvilke muligheder og oplevelser der venter forude på en rejse til USA, så afholder vi hos BENNS løbende forskellige rejseforedrag og webinarer om USA.
KLIK HER og læs mere og for TILMELDING