Vejret i Thailand er en vigtig faktor på en rejse til Thailand, i mange år danskernes foretrukne rejsemål. Af andre grunde til at tage på en rejse til Thailand er den fascinerende kultur, landets venlige befolkning og den fantastisk mad; alt i alt megen værdi for pengene.

Vejret i Thailand er tropisk og kendt for at være noget af det bedste på kloden med temperaturer mellem 24 - 29 C hele året rundt. Vejret i Thailand er således aldrig for koldt, sjældent stegende varmt, og regnen falder ret forudsigeligt, efterladende de tropiske øer evigt grønne og frodige. Badevandstemperaturerne ligger de fleste steder på den anden side af 25 C. Vejret i Thailand er dog stærkt påvirket at både den østlige og vestlige monsoon, som gør, at vejret på bl.a. de mange øer i det sydlige Thailand har distinkte sæsoner, som man skal være vidende om.

Phukets strande

Det bedste tidspunkt for rejser til Thailand

Vejret i Thailand kan grovt sagt inddeles i tre sæsoner: Den 'grønne' sæson fra juni til november, den 'kølige' sæson fra december til marts og den 'varme' sæson fra april til maj. Det er dog aldrig koldt i Thailand, og den 'kølige' sæson har stadig høje dagtemperaturer, men dog mere behagelige aftentemperaturer og ikke mindst behagelig luftfugtighed.  

Den 'kølige' sæson (december - marts)

Den absolutte højsæson i Thailand ligger i perioden fra december til slutningen af marts. I denne periode er der næsten ingen regn, luftfugtigheden er passende lav, temperaturen om dagen høj og aftenen behagelig lun/varm, og vejret er generelt strålende med den ene solskinsdag efter den anden. Når vejret er så solrigt, relativt tørt og mindre fugtigt, betyder det naturligvis også, at det er populært at rejse hertil i den periode. Derfor vil der også være mange rejsende, der besøger området og de mange smukke øer. Især fra nordligere, vestlige lande, hvor vinteren har sit tag. Det er derfor altid en god idé at være tidligt ude med bestilling af rejser. Der er dog forskel på, hvilke øer i det sydlige Thailand man bedst kan besøge i den periode. Læs mere om dette senere.

Den 'varme' sæson (april - maj)

Fra april måned begynder det for alvor at blive rigtig varmt i Thailand, og luftfugtigheden vil være stigende. Det vil typisk begynde at regne mere, især om natten. Men i denne periode kan man ofte gøre nogle gode køb efter påske, da europæerne på det tidspunkt er begyndt at se mere mod Middelhavsområdet. Der vil være masser af timer med solskin i denne periode. Igen - der er dog forskel på hvilke øer i det sydlige Thailand, man bedst kan besøge i den periode. Læs mere om dette senere.  

Den 'grønne' sæson (juni - november)

I denne periode vil det generelt regne betydeligt mere. Det betyder så modsat, at landet kommer til at fremstå grønt, frodigt og indbydende på mange måder. Der vil være gode perioder med knap så megen regn og masser af sol. Især juni-juli er mange steder et ganske fint tidspunkt. Den tunge regn finder typisk sted i perioden september - oktober, hvor ingen steder i Thailand går ram forbi. I november begynder monsoonsæsonen så småt at klinge af, især mod slutningen af måneden. Generelt skal man være opmærksom på, at når det regner i Thailand, så regner det meget og hurtigt, hvorefter vejret typisk klarer op hurtigt igen. Der er typisk ikke tale om vedvarende regn over flere dage.

PS. Ovenstående er mere generelle betragtninger baseret på historiske data. Men klimaet er også i Thailand under forandring på grund af klodens generelle opvarmning, og man ser i øjeblikket ofte, at det kan regne på tider, man ikke så tidligere, og det gode vejr kan fx. komme senere end vanligt. Så det skrevne er med forbehold for ændringer på grund af den globale klimaforandring. 

Phraya Nakhon Cave ved Hua Hin

Den bedste tid at rejse til øerne: Østkysten

På den thailandske østkyst i den sydlige del af Siambugten ligger en række fantastiske øer, som mange sikkert har besøgt eller i hvert fald har hørt om. Disse øer er legendariske for deres smukke strande, klare, lune vand, dejlige hoteller og skøn mad med alt godt fra havet. Her taler vi især om Koh Samui, Koh Phangan og Koh Tao, de tre ø-perler, der ligger ganske nær hinanden, og som mange besøger på et ø-hop. Hvornår er den bedste tid for at besøge disse øer?

Øerne har alle højsæson fra marts til september, hvor de bedste tidspunkter nok er april-maj og juli-august. Her får man fantastisk vejr, lækkert vand og ofte høj blå himmel. Man kan godt besøge øerne fra oktober - februar og få masser af gode solskinsdage, men man skal være opmærksom på, at havet er noget mere oprørt i den periode, hvilket gør, at mange hoteller faktisk ikke holder åbent i den periode. 

Chaweng Beach på Koh Samui

Den bedste tid at rejse til øerne: Vestkysten

På den thailandske vestkyst ud til Andamanerhavet ligger ligeledes en anden række fantastiske øer/områder, som mange sikkert har besøgt eller i hvert fald har hørt om. Disse øer/områder er ligeledes legendariske for deres smukke strande, klare, lune vand, dejlige hoteller og skøn mad med alt godt fra havet. Her taler vi især om Pkuket, hele ø-havet i Phang Nga-bugten med Koh Yao Yai, og Krabi-området  med bl.a. Phi Phi øerne. Hvornår er den bedste tid for at besøge disse øer/områder?

Øerne har alle primær sæson fra december til marts, hvor man får fantastisk vejr, lækkert vand og ofte høj blå himmel. Man kan godt besøge øerne fra april - maj og få masser af gode solskinsdage. På det tidspunkt er det muligt at gøre en rigtig god handel, da hotelpriser ofte falder en del efter den danske påske. Det begynder at regne noget mere, typisk om natten, men på denne tid af året er der virkelig mulighed for at få 'value for money'.

Perioden midt juni - juli kan ligeledes byde på rigtig meget sol og dejligt vejr, afbrudt af nogle regnskyl. I denne periode er det nok især Phuket, der kan være interessant.

Rejser i august - november i denne region vil ikke være vores anbefaling.

Phi Phi øerne i Phang Nga bugten

Den bedste tid at rejse til Bangkok

Bangkok kan man som sådan besøge hele året, men den bedste periode er nok som på vestkysten fra december - marts. Generelt er Bangkok meget varm og ofte fugtig på grund af de mange mennesker og den enorme trafik. Undgå Bangkok i april (meget fugtigt) og i september (rigtig meget regn). Men vejret i Bangkok kan ofte være uforudsigeligt, så forbehold for ovenstående. Byen er dog ganske fantastisk, og et sted man bør besøge på sin rejse til Thailand.

Wat Arun i Bangkok

 

Den bedste tid at rejse til det nordlige Thailand

I Thailands køligere nord finder I en række charmerende byer bl.a. Chiang Mai, Pai, Mae Hong Son og Chiang Rai. Her finder I et mere behageligt klima end længere sydpå. Perioden fra december til februar er det bedste tidspunkt at besøge dette område med dagstemperaturer på ca. 29-30 grader C og kølige aftener, som kan gå helt ned til 13 grader C. i byerne, og i bjergene kan man komme tæt på frysepunktet. Hvis man ønsker at vandre i højlandet, skal man huske at tage varmt tøj med. Men i denne periode er luften generelt 'sprød' og med lav fugtighed.

Doi Suthep templet i Chiang Mai
Doi Suthep templet i Chiang Mai

Den bedste tid at rejse til Thailand: Siambugten

Siambugten ligger noget mere beskyttet imod monsoonen, og derfor har man også en lidt anden vejrsituation. De typiske rejsemål er Hua Hin og Pranburi i bugtens vestlige side og øerne Koh Chang og Koh Kood i den østlige del.

Koh Chang / Koh Kood
Øerne her har typisk tre sæsoner i lighed med øerne i det sydlige Thailand: Den 'kølige' sæson fra november til februar, den 'varme' sæson fra marts - maj og den 'grønne' sæson fra juni - oktober. Den 'kølige' sæson, i vores vintermåneder, er også den mest travle med rigtig flot vejr med masser af solskin, blå himmel og et roligt hav. Her er mange mennesker, især på Koh Chang. Temperaturen ligger typisk mellem 27-30 grader C, og selvom regn er sjældent, kan der, som altid i troperne, komme et tordenskyl fra tid til anden.

I den 'varme' sæson kommer dagtemperaturen let op i 30'erne, og fugtigheden kan være høj. Især i april kan der også i denne periode være masser af mennesker, især på grund af det thailandske nytår, Songkran, der altid ligger d. 13. april, men det fejres flere dage før og efter. Nytårets komme fejres med vand. Det, der tidligere var et ærbødigt renselsesritual, er i dag afløst af veritable vandkampe med enorme vandpistoler/geværer, ja sågar med det, der er endnu værre. Sjovt at iagttage på distancen, men ikke anbefalelsesværdigt at deltage i. 

Pranburi / Hua Hin / Cha Am
Siambugtens vestkyst er skøn hele året rundt. Der er sæsoner også her, men de er mindre udtalte. Så man siger normalt, at her kan man rejse til hele året. Men generelt er nogle måneder bedre end andre, og typisk er den bedste periode fra november til januar med masser af solskin, køligere aftener og tålelig luftfugtighed.

Det bedste her er næsten, at modsat de fleste andre nævnte rejsemål i Thailand, er Hua Hin og Pranburi ikke overfyldt med turister. De fleste har ofte travlt med at komme sydpå til øerne. Indrømmet, den tropiske ø-fornemmelse er vanedannede, men i Hua Hin og Pranburi får I noget helt andet: Skønne strande, herligt afslappet byliv med rigtig god mad, flotte hoteller og også nogle fine kulturelle seværdigheder, som ikke ses på øerne. For mange indfødte thai'er er dette område deres foretrukne feriested. Nærheden til Bangkok - 2-3 timer i minibus - gør også området let tilgængeligt.

Se alle vores rejser til Thailand her.

Se alle vores rejser til Asien her.

Stranden ved Hua Hin
Stranden ved Hua Hin