Rejser til Sri Lanka kan foretages hele året, for der er altid et eller andet sted på øen, hvor vejret er godt. Det vil altid være muligt at sammensætte en rejse til Sri Lanka, hvor man kan opleve landets store attraktioner: Den forjættende kultur, de smukke strande og imponerende dyreliv, til lands og til vands, uanset tidspunkt. Kun tidspunktet for jeres rejse er afgørende for, hvilken del(e) af landet, I får at opleve. Uanset set hvilket tidspunkt I rejser på, venter en fantastisk oplevelse for Sri Lanka er helt unikt land ud fra den mængde af forskelligartede oplevelser, som man kan finde på et relativt begrænset areal.

Sigiriya klippen i landets kulturelle trekant
Sigiriya klippen i landets kulturelle trekant

Det bedste tidspunkt for rejser til Sri Lanka

Sri Lankas vejr er influeret af to monsoonvinde, som betyder, at når den sydlige og vestlige del af landet er ramt af monsoon, vil den østlige og nordlige del af landet være til at rejse i. Modsat vil den vestlige og sydvestlige del af landet være klar til at modtage gæster, når monsoonen rammer den østlige og nordlige del af landet. Generelt er det bedst at besøge den vestlige og sydvestlige del med fx. Galle Fort, Bentota, Colombo og Negombo i perioden fra november til marts, mens det er bedst at besøge den østlige og nordlige del med Trincomalee, Arugam Bay og Jaffna i perioden april til november. 

PS. Ovenstående er mere generelle betragtninger baseret på historiske data. Men klimaet er også i Sri Lanka under forandring på grund af klodens generelle opvarmning, og man ser i øjeblikket ofte, at det kan regne på tider, man ikke så tidligere, og det gode vejr kan fx. komme senere end vanligt. Så det skrevne er med forbehold for ændringer på grund af den globale klimaforandring. 

Cargills bygningen i Colombo
Cargills bygningen i Colombo

Hvornår rammer monsoonen Sri Lanka?

Ingen ønsker for megen regn på deres ferie, heller ikke når man skal til Sri Lanka. Så derfor er det godt at vide, hvornår landet er påvirket af monsoonen. Landet er som nævnt påvirket af to monsoonvinde: Yala monsoonen og Maha monsoonen.

Yala monsoonen bringer regn til den vestlige og sydvestlige del inkl. højlandet fra april/maj til september. Den mest regnfulde periode er fra april til juni. Yala monsoonen er den kraftigste af de to monsooner.

Maha monsoonen bringer regn til landets østlige og nordøstlige del i perioden fra november til marts med mest regn i månederne november og december.

Der ligger en mindre 'inter-monsoon' periode fra oktober til november, hvor vejret kan være ret ustadigt med udbredt regn til hele landet.

Åndeligheden er stor i Sri Lanka
Åndeligheden er stor i Sri Lanka

Gennemsnitstemperaturen i Sri Lanka

Sri Lanka ligger ganske nær ækvator, hvilket betyder ret konstante temperaturer året rundt. I de kystnære og iøvrigt lavtliggende områder kommer temperaturen om dagen let op på 30 grader C. Temperaturer falder med højden, så fx. i Kandy i højlandet ligger temperaturen typisk i intervallet fra 18-22 grader C, mens i Nuwara Eliya i te-højlandet synker temperaturen til mellem behagelige 14 og 17 grader C. I højlandet kan nætterne være ganske kølige og enkelte steder nær frysepunktet, men her er man så også oppe i små 2.000 meters højde.

I troperne er fugtigheden altid en udfordring, også i Sri Lanka. I den sydvestlige del af landet kan den let komme op på 90%, mens resten af landet som hovedregel har en gennemsnitlig luftfugtighed på mellem 60% og 80%.

Temarkerne i Sri Lankas højland
Temarkerne i Sri Lankas højland

Rejser i perioden december - februar. Hvorhen?

Vil man rejse til Sri Lanka i denne periode er den østlige del af landet med Trincomalee, Jaffna og Arugam Bay ikke sagen. Her er det landets vestlige og sydvestlige del, man skal besøge. Vil man surfe er bølgerne ved Weligama ideelle, strandlivet ved Unawatuna og Bentota er tiltrækkende, og vil man se vilde dyr kan man besøge Yala Nationalparken eller tage på hvalsafari fra Mirissa. Man kan besøge fantastiske Galle Fort med europæisk kolonistemning og højlandet med Kandy, te-hovedstaden Nuwara Eliya og den unikke natur ved Horton Plains er åbne for jeres oplevelser. Ved Horton Plains ligger også pilgrimsstedet Adams Peak (her skal man booke tid for vandringen op).

Rejser i perioden marts - oktober. Hvorhen?

Marts måned er stadig fin for at besøge den vestlige og sydvestlige del af landet. I løbet af April trænger Yala monsoonen sig på, omend der selv i april måned er fine muligheder for at spotte hvaler ud for Mirissa. Når maj måned nåes er det Sri Lankas østlige og nordlige del, der er bedst at besøge. Nu er det bl.a. opportunt at besøge den kulturelle trekant med fx. Anuradhapura og Polonnaruwa, Trincomalle med mulighed for at spotte hvaler og delfiner og Jaffna med den særlige tamilkultur helt i nord. Det bedste vejr får I fra marts til september. Oktober ligger midt imellem de to monsoonsæsoner og kan byde på foranderligt vejr med regn, torden og uroligt vand.

Sri Lankas vilde elefanter er unikke
Sri Lankas vilde elefanter er unikke

Besøg i hovedstaden Colombo. Hvornår?

Colombo er Sri Lankas livlige og farverige hovedstad og kan besøges hele året rundt. Vejret er generelt behageligt det meste af året med undtagelse af monsoontiden, som her primært falder i perioden juni til september.

Besøg i perioden januar til marts:
Her viser byen sig fra sin bedste vejrlige side og byder på masser af solskin. Mange besøger byen i denne periode også på grund af Duruthu Perahera Festival i januar.

Besøg i perioden april til oktober:
Med april kommer monsoonen også til Colombo med perioden juni til september som den vådeste. Der er dog også godt med solskin ind i mellem regnskyllene. Maj måned er en fin måned for besøg, da der er langt færre turister, og byen fremstår frisk og frodig på grund af regnskyllene. Det er også muligt i denne periode at få nogle ekstra gode priser. Spørg din rejsekonsulent.

Besøg i perioden november til december:
Fra november bliver vejret meget fugtigt og varmt, men vejret er dog godt nok til at tage på sightseeing og foretage sig andre udendørsaktiviteter. I november finder Diwali fejringen sted.

Se alle vores rejser til Sri Lanka her.

Se alle vores rejser til Asien her.