På grund af landets beliggenhed nær ækvator er der ikke så store udsving i temperaturen over året. Vejret er således stabilt året rundt temperaturmæssigt, også selv om man populært set skelner mellem to sæsoner - den tørre og den våde. Men man skal altid regne med, at der kan komme et regnskyl eller to i Malaysia, også i den 'tørre' sæson. 

Generelt ligger temperaturen i landet jævnt på omkring de 30 grader C, og luftfugtigheden er generelt i den høje ende af skalaen med omkring de 80%. Der er ingen regler uden undtagelse, heller ikke i Malaysia. For oppe i landets højland ved fx. Cameron Highlands (ca. 1000-1500 moh) er temperaturerne noget lavere med et gennemsnit på behagelige 20 grader C (som i vintermånederne kan falde til 15 grader C). På malaysiske Borneo kan der i områderne ved Mt. Kinabalu være temperaturer helt ned til 10 grader C.

På landet mange tropeøer vil man ofte opleve, at temperaturen føles lavere på grund af den vanlige brise ind fra havet.

Malaysia er virkelig værd at besøge. Landet har alle de dyder, som nabolandet Thailand er så berømte for: Fine strande, rigtig god mad, godt klima, kulturelle attraktioner og en meget venlig befolkning. I tillæg er landet billigere at besøge end Thailand, og man har kun en brøkdel af de turister, der kommer til fx. Thailand

Oplev regnskoven i Taman Negara
Oplev regnskoven i Taman Negara

Hvornår er der monsoon i Malaysia?

Monsoonen påvirker Malaysia i perioden september til februar over en bred kam, men hvilken lokal påvirkning, den har, varierer meget. 

På Borneo er det primært de vestlige kyststrækninger i Sarawak, der er udsat for påvirkningen, der er størst mellem november og februar. I Sabah og på vestlysten af Malacca-halvøen inkl. Penang og Langkawi ser man den største mængde regn i september og oktober, mens man på østkysten af Malacca-halvøen får mest regn i perioden november - februar.

Dette er vigtigt at tage i betragtning, når jeres rejse planlægges, for stærk monsoon skaber ofte problemer for fly, bådtrafik m.m. Desuden vil især havet omkring øerne være oprørt og slet ikke klart, som man ellers kan forvente. Sluttelig giver monsoonen ofte tunge, lavthængende skyer i højlandet.  

PS. Ovenstående er mere generelle betragtninger baseret på historiske data. Men klimaet er også i Malaysia under forandring på grund af klodens generelle opvarmning, og man ser i øjeblikket ofte, at det kan regne på tider, man ikke så tidligere, og det gode vejr kan fx. komme senere end vanligt. Så det skrevne er med forbehold for ændringer på grund af den globale klimaforandring. 

Oplev den unikke orangutang på Borneo
Oplev den unikke orangutang på Borneo

Hvad er det bedste tidspunkt for rejser til Malaysia?

Vil man gerne rejse til Malacca-halvøen bør man groft sagt rejse til det vestlige kystområde med Penang, Pangkor, Langkawi i perioden december - februar, og vil man til østkysten af Malacca-halvøen er den mest sikre periode fra marts - september. Helt overordnet er den bedste rejseperiode i Malaysia nok fra marts til oktober, alle områder betragtet. For ofte besøger man flere området i landet. Her får man som udgangspunkt overvejende tørt, solrigt vejr med høj himmel. Samtidig er luftfugtigheden relativt lav.

Overvejer man kun at være på vestkysten er januar og febuar de ideelle måneder, og vil man kun til landets østkyst er april og maj ret ideelle måneder.

OBS. Smog/luftforurening.
Desværre kan man opleve en del luftforurening på særlige tidspunkter af året. Det skyldes især afbrænding af skov i Indonesien ('Slash-and-burn farming'). Denne blæser ofte ind over Malaysia. Typisk er det omkring august/september og typisk værst på Borneo og i singapore, men forhør jer hos jeres rejsekonsulent.

UNESCO beskyttede Georgetown på Penang skal man bare besøge
UNESCO beskyttede Georgetown på Penang skal man bare besøge

Rejser til Malaysia i december - februar. Hvorhen?

Denne periode er højsæson på vestkysten med mange besøgende fra nær og fjern. Det er det hele ideelle tidspunkt for at besøge de to store øer, Penang og Langkawi. På Langkawi vil I opleve roligt, klart vand ud for øens smukke strande. Et rigtigt godt tidspunkt for at sejle rundt i ø-havet ved Langkawi og snorkle/dykke og/eller vandre i øens bjergrige midte.

Ca. 100 km syd for Langkawi ligger 'Orientens Perle' Penang og frister med forrygende kulturmix i hovedstaden Georgetown med engelske, portugisiske og arabiske reminiscenser, rigtig god shopping, en fantastisk madscene, bjergtagende templer og gode strande, som, uden at være dårlige, dog ikke når på højde med strandene på Langkawi.

 

Monkey Beach på Penang
Monkey Beach på Penang

Rejser til Malaysia i marts - maj. Hvorhen?

Med marts begynder forårsmånederne, og de er helt ideelle for at besøge dels Borneo og dels Malaccahalvøens østkyst med de mange smukke tropeøer.

Borneo er marts en rigtig fin måned for at opleve øens unikke dyreliv og vandre i regnskoven. Fremme i april er det opportunt at bestige Mt. Kinabalu i det tørre, klare vejr. Efterfølgende kan man belønne sig selv med lidt badeferie ved de hvide sandstrande på øerne i Tunku Abdul Raman National Park, fx. på Pulau Gaya eller på det lækre Shangri La Rasa Ria, Som BENNS benytter, ved kysten ud for Tuaran.

Malaccahalvøens østkyst er spækket med smukke tropeøer fra nord til syd. I den nordlige ende finder man Perhentian Islands og Redang Island. Begge fantastiske øer med enestående klart vand og hvide sandstrande. Længere sydpå finder I den berømte ø Tioman, der i dag er et beskyttet havreservat. Man kan dog bo på øen, der har flere ganske fine hoteller. Hør om mulighederne hos en rejsekonsulent i BENNS.

Den berømte næseabe på Borneo
Den berømte næseabe på Borneo

Rejser til Malaysia i juni - august. Hvorhen?

Månederne juli og august er de bedste for et besøg på førnævnte Tioman. Et besøg, der nemt kan kombineres med et besøg i nærliggende Singapore. Alternativt kan et besøg i Sabah provinsen anbefales. Her får I et fantastisk natursceneri i nationalparkerne Gunung Mulu og Bako, orangutanger og gode badeforhold ved kysten inkl. muligheden for at spotte hvaler.

Tioman med lækre hoteller
Tioman med lækre hoteller

Rejser til Malaysia i september - november. Hvorhen?

Dette er typisk monsoonsæson i Malaysia med september og oktober som den værste periode. Fremme i november er der fine muligheder for at opleve den UNESCO-beskyttede by Malacca på Malaccahalvøens vestkyst syd for Kuala Lumpur. Denne måned er også fremragende for at besøge højlandet Cameron Highlands med teplantager, jordbærmarker og farverige byer.

Smukke, historiske Malacca
Smukke, historiske Malacca

Besøg i hovedstaden Kuala Lumpur & i Singapore. Hvornår?

Kuala Lumpur er Malaysia livlige, kosmopolitiske og farverige hovedstad og kan godt besøges hele året rundt. Men byen er ramt af monsoonen især om efteråret.

Besøg i perioden oktober - marts:
Her rammer monsoonen typisk med hyppige regnskyl. Den værste periode er mellem september og november. Høj luftfugtighed er ofte følgen heraf.

Besøg i perioden juni - august:
Den absolut bedste periode at besøge Kuala Lumpur. Her er relativt tørt, solrigt og lidt lavere luftfugtighed. Men man undgår nok ikke et regnskyl eller to i byen med mere end 200 regndage om året. Men husk regn i troperne har mest form af heftige regnskyl og ikke vedvarende regn. Så det klarer næsten altid op igen.

Besøg i andre måneder:
Man kan altid besøge byen, men vær forberedt på regnskyl uanset tidspunkt på året.

Singapore

Singapore har samme vejrlig som det sydlige Malaysia og på grund af landets størrelse, er der ingen særskilte sæsoner. I Singapore er vejret relativt ens over året, men der er dog små forskelle. Undgå monsoonsæsonen fra september til februar, og rejs gerne fra slutningen af februar til midten af april. Her vil I opleve en relativ tør periode. Øvrige måneder af året er relativt tørre med masser af solskin, men også lejlighedsvise regnskyl m.m. Generelt må man sige, at det altid kan regne i Singapore uanset tid på året.

Se alle vores rejser til Malaysia her.

Se alle vores rejser til Asien her.

Singapores downtown med den historiske Padang
Singapores downtown med den historiske Padang