65 65 65 63
Mandag - torsdag 08.30 - 14.00. Fredag 08.30 - 15.00.
Kontakt os
Denne rejse er desværre ikke længere tilgængelig, men du kan finde lignende rejser længere nede på denne side.
65 65 65 63
Få et tilbud

Ønskes kun overnatning (inkl. morgenmad) og 3t. guidet cykeltur er prisen fra 360,- pr. person/nat.

Programforslag: Studietur til Bornholm

En studietur til Bornholm er en studietur til et andet Danmark. For når I først er på Bornholm vil I hurtigt opdage, at øen stikker ud, især naturmæssigt, fra det øvrige Danmark. På Bornholm vil I opleve forrevne, vejrbidte klipper, lyset, der brydes i havets bølger, det blide, bølgende landskab og de dybe skove i øens hjerte. Bornholm er hele Skandinavien, samlet ét sted. Det perfekte sted for en uges fællesskab ifm. med en studierejse. Bornholm er også øen, hvor I for alvor kan udfordre jer selv med adrenalinpumpende aktiviteter som rappelling og klatring på klipperne og herigennem styrke holdånden. I kan derefter hænge ud ved røgerierne i de fine fiskerlandsbyer, smage Bornholms grønne omstilling – og tage på cykeltur dybt ind i Bornholms indre. Bornholm er tæt på. Men alligevel langt væk. 

Dag 1: Ankomst til Bornholm
Efter ankomsten til Rønne bliver I hentet i bus og kørt til jeres overnatningssted i Gudhjem. Derefter har I mulighed for at udforske byen eller måske en planlagt aktivitet afhængig af ankomsttidspunkt.
Om aftenen serveres der aftensmad på jeres vandrehjem kl. 18.00. Aftensmaden er inkluderet. Derefter kan der fx. arrangeres filmaften med medbragte film i vandrehjemmets fællessal, hvortil vandrehjemmet naturligvis kan sørge for snacks og drikkevarer - mod betaling.

Dag 2: Grøn dag / Bæredygtighed
Denne dag er den 'grønne' dag, hvor I kommer til at udforske Bornholms klima og bæredygtige initiativer.
Efter morgenmaden på vandrehjemmet kan I stige op på jeres lejede cykler og tage en times cykeltur til landsbyen Østermarie. Her vil I besøge en fremsynet gård, hvor der dyrkes biodynamisk landbrug inklusive den efterhånden kendte Bornholmerhamp. I hører mere om dels det bæredygtige landbrug og dels om, hvordan hampen bruges lokalt på øen. Dette besøg, der kombinerer fokus på biodynamisk landbrug inkl. dyrkningen af hampen, har til hensigt at sætte fokus på 'sund jord/sunde planter/sunde mennesker'. Besøget indhold tilpasses i vores dialog naturligvis til elevernes forudsætninger og interesser.

Gården I besøger påbegyndte økologisk drift i 1996 og har langsomt videreudviklet sig i en mere biodynamisk retning siden 2017. Hovedaktiviteterne er dyrkning af meget gamle kornsorter- emmer og svedjerug, som der er fundet spor efter i udgravninger på øen helt tilbage til stenalderen. Derudover dyrkes hamp til Bornholmerhampen og græsfrø til Dansk Landbrugs Frøforsyning. En stor del af markerne er dog dækket med forskellige græsser til binding af kulstof og kvælstof fra atmosfæren.
En flok kvæg udfører ekstensiv afgræsning i det nærliggende fuglereservat Ølene for at fremme biodiversitet på stedet. Derudover indgår køerne som en obligatorisk og central del i markdriften til at fremme vitaliteten i jorden. Det lokale Campus har i mange år brugt gården til eksperimentelt arbejde i biologi, naturgeografi og kemi.

Bornholmerhampen
Hamp er en af verdens ældste nytteplanter, og også på Bornholm har hampen været dyrket gennem mange hundrede år. Således omtaler Det kongelige danske landhusholdningsselskabs skrifter (udg.1804) hampen som en udbredt handelsplante på Bornholm.
Gården I besøger vil hjælpe danskerne med at få en mere sund, rolig og bæredygtig hverdag og har en drøm om at hamp en dag bliver lige så naturligt en del af danskernes kost som rugbrød og kartofler! Med udviklingen af industrihamp, som er en forædlet hamp, er det igen blevet muligt at dyrke hampen på legal vis og udnytte alle hampens potentialer. Ud over at være en plante, der med sin kraftige bladvækst optager store mængder co2, er det en hårdfør plante, det kan dyrkes uden brug af pesticider og ukrudtsbekæmpelsesmidler. Hampen har et hav at anvendelsesmuligheder, og i Bornholmerhampen bruger vi den til fremstilling af hudpleje-produkter og fødevarer.

Forslag til to timers program:

 • Kort oplæg om gårdens aktiviteter og naturforudsætninger. Helst som en markvandring.
 • Oplæg om, hvordan det har været muligt at operere i et fødevaremarked, hvor kemisk landbrug dominerer. Hvordan undgås misvækst uden pesticider.

Eleverne deles op i grupper med mulighed for mindst følgende aktiviteter:
a) Ormeudtræk fra agerjord
b) Ph-måling
c) Aflæse/opmåle en jordprofil for at demonstrere det meget tynde muldlag, som danner forudsætningen for fødevareproduktion på kloden
d) Bestemmelse af jordens vitalitet
e) Demonstration af andre øvelser

 • Mærk og smag på hampen Hamp fra jord til bord på biodynamisk vis: hvorfor hamp? hvad er biodynamik?
 • Hvilke produkter kan man lave af hhv. stængler, frø og blade?
 • Smag på hampefrøolien og hampeteen - som i øvrigt er et glimrende dansk alternativ til diverse importerede teer.

Når I har spist jeres medbragte madpakker, smurt af jeres hostel er det tid til en 3 timers guided cykeltur med naturvejleder, hvor I kan lære om Bornholms flora og fauna. Blandt andet omkring projektet i Bisonskoven med at sætte bisonokser tilbage til naturen.

Bisonskoven
Her midt i Almindingen finder I Bisonskoven, hvor der i dag lever en flok europæiske bisonokserm som led i et europæisk projekt om at bevare Europas største vildtlevende pattedyr. Efter 1. verdenskrig var der således kun 54 eksemplarer tilbage af dette prægtige dyr; alle, i zoologiske haver rundt i Europa. Intenst avlsarbejde siden har gjort, at vi nu kan opleve dette unikke dyr fritgående i naturen igen. Bl.a. her på Bornholm, hvor man i 2012 satte seks bisonkøer og en tyr ud i en 200 ha. stor indhegning, kaldet Bisonskoven. I dag er flokken vokset til det dobbelte. Udover det fede ved at være med til at bevare dyreracen, så er dyrene selv med til, gennem deres adfærd og græsning, at bevare områdets biodiversitet og struktur. 
Vi anbefaler, at I giver jer god tid her, ikke mindst fordi området er stort, så der kan gå lidt tid inden I får øje på dem. Det kan sagtens være, at I sletter ikke får øje på dem! Vi anbefaler, at I følger disse regler af hensyn til dyrene og naturen:

 • Bliv på skovveje og markerede vandrestier
 • Hold 100 meters afstand til dyrene (100m = en fodboldbanes længde)
 • Gå aldrig mellem en bisonko og en kalv
 • Det er forbudt at fodre dyrene
 • Kast ikke genstande efter dyrene
 • Undgå at larme og at løbe
 • Hold altid hunden i snor og tæt på dig

Fra Bisonskoven er der ikke langt til naturfænomet i Ekkodalen.

Ekkodalen & Rytterknægten
Ekkodalen er Bornholms længste sprækkedal, hvor både landskabsdannelsen og naturen er helt speciel. Turen introducerer jer til sprækkedale, istid, botanik, højder og dybder, samt fortællinger fra nattens dyreliv. Vi skal teste ekkoet, inden I cykler videre til Bornholms højeste punkt, Rytterknægten, der med sine 162 moh rager rager et pænt stykke i vejret. Muligvis finder vi også spiselige planter undervejs, og snakker om alle de planter, der med deres kemiske forsvar prøver at undgå at blive spist. Efter en informationsrig dag vender I cyklerne mod Gudhjem. Resten af dagen er på egen hånd.

Dag 3: Akademisk dag (Valgfrit)
Den tredje dag kan med fordel afsættes til læring og undervisning. Mulighederne er mange på Bornholm, hvor der blandt andet er mulighed for en tur med guide på Bornholms Forsvarsmuseum inklusive opgaver om øens militærhistorie. Formålet med denne workshop er at bibringe de studerende en specifik viden om Bornholmske militære forhold, specielt med fokus på 2. Verdenskrig. Denne havde jo en anden afslutning for Bornholm end i det øvrige Danmark, idet russerne besatte øen i 10 måneder yderligere.
Skolegruppen tages med på en guidet tur på museet med vægten lagt på 2. Verdenskrig. Efter turen som tager godt 1 time, opdeles klassen i mindre grupper, der efterfølgende skal forsøge at besvare spørgsmål omkring Bornholms militærhistorie. Tilbage på jeres vandrehjem er der altid mulighed for at bruge denne aften til, gennem lærerige spil, at udfordre både holdånd og -styrke og paratviden.

Dag 4: Adventure & Friluftsliv (valgfrit)
I dag er det oplagt at udfordre klassesammenholdet med med team building øvelser, og Bornholm byder på særdeles gode muligheder for dette. Herunder finder I et forslag, som fuldt ud kan honorere jeres fokus. Det er vigtigt at pointere, at alle kan være med!

En formiddag, hvor der prøves kræfter med naturen:
Med vores samarbejdspartner på Bornholm tilbyder vi et stærkt udvalg af aktiviteter i naturen, som kræver holdånd og samarbejde for at I får det optimale ud af dagen. Der vil være fokus på rappelling, rebklatring, rebbane i højderne og andre aktiviteter relateret hertil. Faciliteterne her er nok de bedste i Danmark.
I kommer til at bygge jeres egen rebbane på knap 175 m længde og ca. 2-3 meter over jorden med diverse forhindringer. Der vil også være klatring op ad et reb (med GriGri og Ascender, dvs. klatring på reb med en bremse) og med en præmie til den, der kan komme hurtigst op. Derudover er der inkluderet 2-5 sideaktiviteter med præmier: Slackline, elastikgang, bueskydning (med bløde skumpile) og hvem-kan-tage-flest-pullups. Formiddagens strabadser varer ca. 3 timer.

Resten af dagen er på egen hånd til at udforske Bornholm yderligere. Hvad med et besøg ved Hammershus slotsruin og ikke mindst et besøg i det prisbelønnede besøgscenter, der er bygget helt i pagt med naturen. Helt mageløse rammer til formidling af Hammerhus og landskabet omkring Nordeuropas største borgruin. På vejen tilbage til Gudhjem herfra kommer I forbi de hyggelige byer Sandvig og Allinge, hver med deres dyder, men Allinge byder på et særligt hyggeligt miljø omkring den lille havn.

Dag 5: Hjemrejse
Dagen starter med inkluderet morgenmad på vandrehjemmet. Herefter kan morgenen og formiddagen bruges til faglige aktiviteter eller den sidste sightseeing inden turen går hjemad efter en fantastisk uge.

Derfor skal I rejse på studietur til Bornholm

Bornholm byder på unik og spændende natur, og er et helt fantastisk sted for jer, der ønsker at fokusere på naturen og teambuilding.  

Faglighed på studierejsen til Bornholm

Indholdet på studierejsen skal have et vist fagligt niveau, og BENNS har lavet en række aktivitetspakker der passer indenfor en lang række fagområder. Derudover har vi vores faglige studieguide, som kan være til hjælp for læreren i planlægningsfasen. Kontakt os for yderligere information om de faglige muligheder på studierejsen.

Andre studieture i Danmark?

Studietur til København - læs mere

Studietur til Sønderborg & Ærø - læs mere

Se alle vore studieture

Fra kr.
2.090,-
Hvad er inkluderet i prisen?
 • Ingen rejserestriktioner
 • Grøn dag inkluderet
 • Mindre transporttid, mere oplevelsestid
 • Mulighed for teambuilding
Få et tilbud Book et møde

Priser på studieturen

Få studieturen skræddersyet
Fra-pris i kr. pr. person | I delt indkvartering
Rejseperiode Hele året
5 dage 2.090,-

Find jeres ekskursioner i Studierejse til Bornholm

Vi søger efter rejser til dig...

Rejseekspert Stine kan skræddersy studieturen til Bornholm

Skræddersyede studierejser til Bornholm

Hej! Jeg kan hjælpe med at skræddersy jeres studietur til Bornholm.

Alle priser på vores hjemmeside er i danske kroner. Vi tager forbehold for prisændringer og trykfejl.
Vis resultater for: