Se vores studieture til Berlin

1. Rigsdagen

Reichtag eller Rigsdagen er navnet på den bygning, der huser den tyske Forbundsdag (den lovgivende forsamling i Tyskland). Bygningen husede Rigsdagen indtil 1933, hvor den blev beskadiget en af brand. Den blev yderligere beskadiget under 2. verdenskrig og fik lov til at forfalde.

Reichstag forblev ubenyttet, indtil Tyskland igen blev forenet i 1990 og er i dag Berlins største seværdighed. Det skyldes hovedsageligt glaskuplen, som tilbyder en 360 graders udsigt over Berlin. I kan dog også se forelæsninger, deltage i politiske møder eller tage på guidede ture.

2. Sachsenhausen

35 kilometer nord for Berlin får I en anderledes gåtur ind i fortiden i Sachsenhausen, der var en af Nazi-Tysklands største koncentrationslejre. Her udryddede nazisterne titusindvis under 2. verdenskrig.

Koncentrationslejren var træningslejr for SS og hovedkontor for hele koncentrationslejrsystemet. Efter nazisterne blev besejret brugte Sovjet Sachsenhausen som lejr til deres egne politiske fjender – tusinder blev yderligere udryddet over de næste 5 år under kommunismen. 

3. Brandenburger Tor

Brandenburger Tor har været et symbol og et varetegn for Berlin og Tyskland i mere end 200 år. Brandenburger Tor blev oprindeligt bygget i 1791 for at repræsentere fred, og det har ironisk nok siden været centrum for og et symbol på Den Kolde Krig, men også på genforeningen af Tyskland. 

Porten blev beskadiget under 2. verdenskrig og blev genopbygget med private midler. I dag er det en af de seværdigheder, I ikke må gå glip af. Et besøg til Berlin er ikke komplet uden det obligatoriske billede med jer foran Brandenburger Tor.

4. Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie var nok den mest kendte af grænseovergangene mellem Øst- og Vestberlin, mens byen var delt af Berlinmuren. Den lå på Friedrichstraße på grænsen mellem den sovjetiske og den amerikanske sektor. Den måtte kun passeres af ansatte ved de allieredes ambassader og militærorganisationer, ikke-tyske udlændinge, den varige repræsentation for Vesttyskland og DDR-funktionærer.

Checkpoint Charlie blev nedlagt 22. juni 1990 i forbindelse med Tysklands genforening. I dag kan dens aktive tid genopleves på Checkpoint Charlie Museum, der ligger lige ved.

5. Berliner Dom

I Berliner Dom – Berlins store domkirke, kan man både komme til vejrs og under jorden. Kuplen på Berliner Dom blev voldsomt beskadiget under 2. verdenskrig men blev genindviet i 1993, så I kan nu igen gå de 270 trin op og nyde den formidable udsigt over Berlin.

Kirken er i sin nuværende form blot 100 år gammel, men bygger på et kirkebyggeri fra 1536. Der har været store begivenheder i kirken som velsignelse af våbnene i 1914 inden soldaterne drog i krig, den ugentlige bøn for Hitler og Hermann Görings bryllup.

Se vores studieture til Berlin

6. Alexanderplatz

Alexanderplatz er vel nok den mest berømte plads i Berlin. Efter 2. verdenskrig var der ikke meget tilbage af den oprindelige plads, som var et af de vigtigste trafik- og indkøbscentre i det østlige Berlin, og i 1961 ryddede man det hele på nær to bygninger fra 1930erne.

Resultatet er den store, uskønne plads, der dog på sin egen måde er et forfriskende indslag i den gennemgribende byforskønnelse. Mest kendt er Alexanderplatz for fjersynstårnet, der blev Østberlins prestigefyldte varetegn og sendemast, der kunne ses ovre på ”den anden side”.

7. Museumsøen

Museumsøen er Berlins ældste og mest kendte museumskompleks. Fem museer på en ø ved Spreefloden midt i Berlin er et uomgængeligt stoppested på Berlinerturen. På den sydlige del - tæt på Slossbrücke og Berliner Katedralen - ligger det gamle museum. Alte Museum med drivhusene i Lustgarden foran.

Mod nord er der det nye museum. Neue Museum og Alte Nationalgalerie. Langs Kupfergraben står Pergamonmuseum og Bode Museum runder det hele af. Komplekset var 70 procent ødelagt efter krigen og et helt utroligt restaurationsarbejde har fundet sted.

8. Kurfürstendamm

Kurfürstendamm er Berlins mest populære shoppingboulevard, og I har ikke rigtig været i Berlin uden en shoppetur her. Fra Gedäctniskirche løber den 3,5 kilometer boulevard vestpå med butikker, hoteller og restauranter.

På toppen af Kurfürstendamm ved Breitscheidsplatz løber boulevarden ind i Tauentzienstrasse – mindre mondæn, men der er gang i den, og der er store butikker – fx KaDeWe. KaDeWe er blandt verdens største varehuse. Gør jer selv den tjeneste at opleve fødevareafdelingen på øverste etage.

9. Det jødiske museum

Jüdisches Museum Berlin lå oprindeligt i Oranienbrugerstrasse, men blev lukket af nazisterne i år 1938. Museet er placeret i en meget speciel bygning fra 2001, og bygningen alene er et besøg værd. Den er lavet i zig-zag og bliver i folkemunde kaldet "blitz" (lynet).

Interaktive udstillinger, skuffer, der inviterer til at blive trukket ind og ud, og kvælende, klaustrofobiske rum, hvor der ikke trænger noget lys ind. Den jødiske historie bliver udfoldet i perfekte rammer her.

10. Potsdam

Potsdam ligger 25 km syd for Berlin og er i dag hovedstad i delstaten Brandenburg. Kongeslotte, parker og museer præger byen, som også er omgivet af søer, kanaler og parker.

Det samlede kompleks af parker og slotte blev i 1990 fredet som Unesco World Heritage Site. Hovedattraktionen er slottet Sans Souci og parken omkring.  Også parkerne Neuen Garten omkring Marmorpaladset og Cecilienhof samt Slottet Babelsberg er et besøg værd.

Klik her for tilbud

Læs mere om vores studieture til Berlin.
Se alle vores studieture.