65 65 65 65
Mandag - fredag kl. 08.30 - 17.00
Kontakt os
65 65 65 65
Få et tilbud

Guadeloupe er et fascinerende ø-hav af mindre øer, hvor hver ø byder sine gæster på noget forskelligt uden dog at gå på kompromis med sin fransk-caribiske kultur og identitet. Guadeloupes to hovedøer ligner vingerne på en sommerfugl og forbindes af en stor mangrovesump.

Grande Terre, den østlige af øerne, har en række af herlige kystbyer, der tilbyder sine gæster adskillige smukke strande med masser af aktiviteter, mens den mere bjergrige Basse-Terre, som er den vestlige ø af de to, er hjemsted for den pragtfulde Guadeloupe nationalpark med juvelen i form af den spektakulære vulkan, La Soufriere.

Syd for de to stpre øer, ligger et antal mindre, men meget smukke og fortryllende øer, hvor man stadig kan fornemme og smage på det Guadeloupe, som var engang.

Guadeloupes historie

Som på andre øer i det caribiske hav, var Guadeloupe beboet af Carib-indianere da europæerne med Columbus i spidsen kom til Caribien i slutningen af 1400-tallet. Det var på Columbus’ anden rejse til den ny verden i 1493 at han kom forbi Guadeloupe, og navngav øen efter et spansk kloster han havde besøgt: Santa Maria de Guadelupe de Extremadura. Heraf navnet Guadeloupe.

Øen blev i mange år efter Columbus’ besøg blot brugt som handelspost indtil året 1635, hvor franskmændene kom til øen, opsat på at udnytte øen til produktion af tobak. 550 bosættere blev sendt til øen, men de blev mødt med modstand af Carib-indianerne. En modstand som varede i 4 år og kostede 30-40 franskmænd livet og betydeligt flere indianere. I 1640 kom der forstærkninger fra Frankrig, som gjorde af Carib-indianernes modstand  blev knust.
Produktionen af tobak fortsatte i 1600-tallet med overvejende europæisk arbejdskraft, og i 1654 var 80% af Guadeloupes befolkning europæere.  Det skulle dog ikke vare længe inden det tal var nede på 13% på grund af indførelsen af afrikanske slaver i slutningen af 1600-tallet.

I slutningen af 1600-tallet var Frankrig i krig med Holland og havde store problemer med at forsvare deres caribiske kolonier.  I den kontekst blev Guadeloupe gjort til en del af det franske kongerige i 1674.
I perioden fra 1759 – 1763 var Guadeloupe under britisk styre og det var på den tid at den nuværende hovedby, Point-a-Pitre, blev grundlagt.

På den tid var sukkerindustrien på øen meget profitabel men alligevel besluttede briterne at give Guadeloupe tilbage til Frankrig for at kunne hellige sige deres nyeste erobring, Canada.

Under den franske revolution var tiden på Guadeloupe urolig og slaveriet ophørte for første gang. Slaveriet blev dog genindført af Napoleon i begyndelse af 1800-tallet. Under Napoleonskrigene var både englænderne og Sverige herre på øen, inden Guadeloupe endeligt ifm. Paristraktaten i 1815 kom til at høre under Franskrig. Først i 1848 ophørte slaveriet endeligt på øen. Den givtige sukkerproduktion led under dette, men snart kom der billig arbejdskraft fra Indien, der kunne hjælpe til i sukkermarkerne. Mange af disse indiske arbejde blev i begyndelsen af 1900-tallet tilbudt fransk statsborgerskab.

Siden 1946 har Guadeloupe været et fransk oversøisk departement og siden 1995 har øen været observatør i ’the Association of Caribbean States’.

Guadeloupes kultur, køkken og musik

Guadeloupe har set mange kulturer på øerne siden de første bosættere kom til øerne. Arawak kulturen blev afløst af Carib-indianerne, og fransmændene introducerede afrikanske og asiatiske slaver og arbejdere. Briterne forsøgte også at finde fodfæste på øerne, hvilket kompletterede den unikke fusion af kulturel indflydelse, som stadig mærkes tydeligt i dag.

Meget af Guadeloupes kultur kan ses i kunsten. Øerne er hjemsted for mange kunstnere, forfattere, musikere og dansere, der alle udtrykker den forskelligartede kultur som hersker. Udover kunsten giver den sammensatte kultur sig også udtryk i maden og i sproget.

Man kan ikke forstå Guadeloupes kultur uden at begrave sig i øernes cuisine. Her er frisk fisk altid på menuen: Hummer, krabber, fisk og andre skaldyr krydres med kreolsk smag og serveres med friske grøntsager. Kød krydret med karry, røde bønner og ris serveres ofte og eksotiske frugt som papya og kokosnød afslutter ofte måltidet.

Som et kuriosum kan nævnes at Guadeloupe er den, af alle franske oversøiske departementer, der har det srøste forbrug af champagne! Men selv sagt drikkes der meget andet bl.a. frugt punch baseret på rom og saft fra frisk frugt.

Som andre caribiske øer spiller musikken en stor rolle også på Guadeloupe. Her er det især Zouk, som er populært. Zouk har sine rødder i folkemusikken fra Guadelopue og Martinique.

Guadeloupes magiske strande

Guadeloupe er begunstiget af mange smukke strande, og de vigtigste er:

  • Plage de la Perle, Deshaies, Basse-Terre
  • Plage Malendure, Bouillante, Basse-Terre
  • Grande-Anse Beach, Deshaies, Basse-Terre
  • Bois Jolan Beach, Sainte-Anne, Grande-Terre
  • Vieux Fort Beach, Marie-Galante

Guadeloupes attraktioner

  • Besøg på Les Saintes, 8 smukke øer ud for Guadeloupes sydlige kyst
  • Besøg Guadeloupe National Park med masser af smukke vandrestier, vandfald, regnskov og udsigtspunkter bl.a. til vulkanen La Soufriere
  • Besøg på øen, Maria Galante, uspoleret ø med betagende naturskønhed
  • Besøg i Pointe-a-Pitre, øens livlige hovedby
  • Fantastiske strande som Plage Caravelle, Grande Anse
  • Besøg på La Desirade, fortryllende ø ud for Guadeloupes sydkyst
  • La Grande Soufriere, øens 1500 m høje, aktive vulkan med

Vi er altid klar til at hjælpe jer med at skræddersy jeres drømmeferie til Guadeloupe. Kontakt en af vores rejseeksperter, og start planlægningen.

Læs mere om Caribien her. 

Øen Marie-Galante - Rejser til Guadeloupe
Øen Marie-Galante - Rejser til Guadeloupe
Kirke i Le Moule - Rejser til Guadeloupe
Kirke i Le Moule - Rejser til Guadeloupe
Guadeloupe National Park byder på flotte vandfald
Guadeloupe National Park byder på flotte vandfald